BLOGG

Vintercykling – ny trend

Om du tillhör dem som fortsätter att ta cykeln till jobbet, trots att morgnarna har blivit mörka och frostnupna, så följer du den nya trenden.

För några år sedan parkerade de flesta cykeln i garaget när kylan slog till, men de senaste åren har trenden vänt och antalet som fortsätter att cykla, trots att det blivit vinter, har ökat kraftigt. Bara i Stockholm har antalet vintercyklister ökat med hela 130 % sedan 2004, enligt en undersökning som Stockholms stad lät genomföra 2010. Många har upptäckt att det faktiskt går att cykla på vintern och det tillsammans med att cykeln oftast är det effektivaste transportmedlet har bidragit till att fler cyklar. Även hälso- och miljömedvetenheten är bidragande faktorer.

Vintercyklingen ställer högre krav på både cyklist och utrustning och cyklisterna har blivit medvetna kunder som vet vad de vill ha och ställer krav på sin utrustning. Som en följd av den nya trenden har många nya och smarta produkter dykt upp. Några exempel är cykellamporna från Knog Frog, Ospreys ryggsäckar som bland annat har regnskydd och cykelhjälmsfäste samt Timbukt2 cykelväska som går att göra om till axelremsväska.

För att få bra förutsättningar för skön cykelpendling året runt, se vår avdelning för cykling och löpning.

Tips inför vintercyklingen:

  • Se till att ha bra belysning, men också reflexer. Du ska inte bara se, du ska synas också.
  • Dubbdäck är bra när det är isigt.
  • Kontrollera bromsarna med jämna mellanrum.
  • Välj funktionella kläder som håller dig varm och torr.
  • Satsa på vindtätt även för händer och huvud.
  • Välj en tunn mössa eller balaclava som passar under hjälmen.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR