BLOGG

Expedition Kanada – del 1

Expedition Kanada – del 1

Om du tror att vi som sitter på kontoret aldrig är ute i naturen så tror du fel. Om några dagar beger sig vår webbredaktör Peter Persson iväg på en fyra veckor lång solopaddling genom den Kanadensiska vildmarken. Färden går längs två långa floder (karta kommer) i Nordvästterritoriet, cirka 50 mil utan någon som helst kontakt med bebyggelse eller människor. Det är en av världens sista orörda vildmarker med helt intakta ekosystem, vilket kommer ställa krav på både Peter och hans utrustning.

Utgångspunkten blir det isolerade oljesamhället Norman Wells vid Mackenziefloden. Därifrån lyfts Peter med ett litet pontonflygplan rakt ut i obygden till en glaciärsjö långt upp i Mackenziebergen, för att sedan paddla tillbaka. Första veckan kommer Peter att lägga ett basläger för att sedan göra vandringar bland bergen. Sen väntar en 16 dagar lång paddling ner till låglandet och Mackenziefloden där han avslutar sin tur.

Kanadensaren, en uppblåsbar Gumotex Palava, är lastad med frystorkat och utrustning för fyra veckor, men Peter har tänkt leva av naturen och fiska så mycket det går.

Självklart gör han inte en sådan här resa som nybörjare. 34-årige Peter har varit ute mycket i de Svenska fjällen och gjort resor i Arktis under hela sitt vuxna liv, och i fjol blev det en paddling genom Yukon i Kanada. Den gången försvann kamerautrustningen och alla bilder i vattnet när kanoten gick runt. Det ska inte hända igen har Peter lovat oss.

Han kommer att dokumentera hela sin expedition med både video- och systemkamera, och all elektronik kommer att laddas med hjälp av en solpanel från Brunton. Med på turen finns även en s.k ”Spot Tracker” – en nödsändare som kan följas via kartan som släpps här på bloggen vid avfärd.

Övningstur till Sjaunja
Filmklippet är från en 12 dagar lång övningstur i Sjaunja Naturreservat i Lappland 2009. Då fick Peter känna på både oberäkneligt fjällväder, total ensamhet och steniga forsar. Även på denna tur hade Peter med sig en hopfällbar kanadensare.

<iframe width=”505″ height=”317″ src=”//www.youtube.com/embed/XWstR07UvVk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 0 artiklar till inom " Blogg"