BLOGG

Packa som ett proffs

Piloten Elin Larsson ger sina 6 bästa tips

Elin Larsson reser 180 dagar om året i jobbet och när hon är ledig tillbringar hon den mesta tiden utomhus vandrandes på bergskammar, springandes längs smala stigar eller surfandes i kalla vågor. Ett nomadliv som måste göra henne till en av de proffsigaste packarna där ute. Här är Elins bästa packningstips inför sommarens äventyr.

Hallå där Elin, hur packar en pilot?

– Som det ser ut just nu reser jag ungefär 180 dagar om året, en vecka i taget och innan jag åker vet jag aldrig vart jag ska. Det är ärligt talat svårt att packa när man inte vet om man ska till Svalbard eller Marocko! Jag försöker planera noga och packa klassiska kläder av god kvalitet som passar till så många situationer som möjligt. Eftersom jag reser en så stor del av mitt liv har jag fått hitta packvänliga alternativ för det viktigaste, som en fulladdad läsplatta istället för böcker. Reser jag i jobbet har jag alltid med mig ett par gympadojor. Kravet är att de ska funka att springa i, vandra i och att de även ska funka som sneakers till ett par jeans i storstan. Sen har jag alltid med mig ett gummiband så att jag kan förvandla vilken strand eller hotellrum i världen som helst till ett gym. Väger ingenting och tar absolut ingen plats. Och en liten flaska SPF 50 så klart!

Vilka misstag bör vi undvika när vi packar?

– Att packa för mycket! Särskilt om man packar en ryggsäck som man ska bära själv på sin resa. Det är aldrig värt att släpa runt på för mycket, skala bort allt onödigt. En packning blir aldrig perfekt hur mycket man än har med sig. Ska du göra en större expedition eller något du aldrig gjort förut där det är viktigt att packningen blir rätt så finns det ofta packlistor på nätet. Bättre att lära av någon annans misstag.

Hur packar du för äventyr?

– Jag försöker tänka att jag antingen kommer att vara varm och vilja ha en tunn t-shirt, gärna i merinoull, eller så är jag kall och vill krypa in i en förstärkningsjacka, eller om det regnar och blåser så kommer jag att vilja ta skydd i en skaljacka. Sen skippar jag i stort sett allt där emellan. Förstärkningsjacka, skaljacka och t-shirt går att kombinera på så många sätt och täcker i stort sett alla väder och temperaturer som man kan bli utsatt för. Igen, packa ingenting onödigt utan bara det man absolut behöver.

ELINS 6 BÄSTA PACKNINGSTIPS

1. Ha en tydlig plan
Försök skapa dig en bild av vilka situationer som kan komma att uppstå under din resa och packa utifrån det. Kolla till exempel väderleksrapporten noga.
2. Samma plagg för olika Bllfällen
Planera en outfit för varje situation och försök sedan packa plagg eller utrustning som passar i så många outfits som möjligt. Det går att hitta kläder som passar lika bra på berget som i storstan.
3. En lätt packning är en bra packning
Packa inte för mycket och packa absolut inte dina väskor överfulla. Att ständigt behöva kämpa med dragkedjor eller att släpa på för många eller för tunga väskor kan förstöra vilken resa som helst.
4. Ha bestämda platser för dina vikBga saker
Jag packar alltid mitt pass, telefon och kreditkort på EXAKT samma plats i väskan. Även om det står en lång kö och suckar bakom dig i incheckningen så är mitt tips att ta de där extra tio sekunderna och lägga rätt sak på rätt plats. Det är så värt det!
5. Prata ihop er
Om ni är flera som reser, stäm av packningen med varandra. Ingen idé att alla har med sig tre olika skidvallor, rött läppstift eller en stor tandkrämstub.
6. Låna utrustning på plats
Låna utrustning på plats istället för att köpa ny, det sparar både plats och på planeten.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Blogg"