BLOGG, FAMILJEÄVENTYR

Petter gör maten till ett äventyr

Han har vandrat bland isbjörnar på Spetsbergen i Svalbard, åkt offpist i Kanada och surfat i Indonesien. Men när Petter Alexis Askergren får lyfta fram sina bästa naturupplevelser är det två platser som återkommer: Koster och Åre.

Petter Alexis Askergren växte upp bland betongen på Södermalm i Stockholm, men formades minst lika mycket av somrarna på Kosteröarna på västkusten.
– Koster är min utpost, den plats som jag ständigt graviterar till. Där känner jag mig oberörd av jobb och stress. Det är en av världens vackraste platser. Många som kommer dit och hälsar på blir golvade av omgivningarna.

På Koster upptäckte han också tjusningen med swimrun. Det var för fem år sedan, i samband med att han skulle tävla i Ö till ö, ett extremlopp som går ut på att simma och springa mellan Sandhamn och Utö i Stockholms skärgård.
– När jag började simma på västkusten upptäckte jag arkipelagen på ett helt annat sätt. Jag hade varit där i hela mitt liv, men aldrig simmat mellan öarna. Det kändes på något vis som om att jag besegrade naturen.

Sedan dess har han och hustrun Michaela Fröstad Askergren arrangerat en motsvarighet till Ö till ö på Västkusten, Koster Swimrun, bland annat för att få fler att upptäcka Sveriges första marina nationalpark. Senaste favoritsysselsättningen på Koster är dock utomhusmatlagning.
– Ju äldre jag blir, desto mer umgås jag och mina vänner över matlagning, vare sig det är i köket eller över en eldstad i naturen. Jag har ett schyst gasolkök som är lätt att ta med sig och som funkar bra på Koster eftersom det är eldningsförbud där.
– Jag gillar att man kan smälla upp en restaurang i naturen och laga mat av det man har i ryggsäcken. Det behöver inte vara svårare än så.

Årebo på halvtid
Mångsysslaren Petter är mest känd som rappare, men på senare år har han förknippats mer med friluftsliv och mat och vin. Han har bland annat skrivit två böcker om vin, öppnat en hamburgerrestaurang i Stockholm och blivit delägare till ett hotell i Åre. Sedan fyra år bor Petter i Åre på halvtid. Där tillbringar han så mycket tid som möjligt i naturen tillsammans med familjen.
– Vi har utrustning till allt: längdskidor, långfärdsskridskor, offpistskidåkning, downhillcykling, jakt… Vårt förråd ser ut som en friluftsbutik. Jag och min fru brukar skämta om att vi inte kan börja med en aktivitet till.
Senaste inköpet är ett tält som är stort nog att rymma hela familjen.
– Jag vill tälta med barnen, det är en av de där sakerna som står på min bucket list.

Petter Alexis Askergren
Född: 1974.
Bor: Stockholm, Åre och Koster.
Aktuell: Ny Sverigeturné och boken ”Min plats
på jorden” som ges ut i mars. Driver även en
stuga i Ullådalen, Åre Ripmon, där grupper
erbjuds unika mat- och dryckesupplevelser i
naturen.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Blogg, Familjeäventyr"