FISKE, FRILUFTSSKOLAN

Så pimplar du abborre

Låt isborren jobba så hittar du förr eller senare abborren. Får du en så är chansen stor att du får fler. Följ bara de här fem enkla stegen.

Abborren är en tacksam pimpelfisk eftersom den finns nästan överallt, även om bestånden kan variera mycket mellan olika vatten. De senaste åren har skärgårdsabborren gått ner kraftigt i antal längs ostkusten, det sägs att ynglen har dålig överlevnad. Men i många av landets insjöar, och även lokalt i en hel del skärgårdsvikar, finns det fortfarande gott om abborre.

Så här gör du för att locka den till hugg:

1. Välj rätt pirk

Vertikalpirk är vanligast men balanspirk kan locka lite större fisk. Agna med maggots (gärna en mix av röda och vita) ifall fisket går trögt. Mormyshka är lite pilligare, men väldigt spännande.

2. Borra många hål

Fiska aktivt och sök efter fisken. Abborren går gärna i stim och ett hugg kan leda till flera. Får du en så skicka snabbt ner pirken igen. Borra många hål och fiska med regelbundna lockryck. Abborren tar hellre ett bete som hålls i rörelse än ett som bara hänger helt stilla.

3. Välj rätt ställe

Koncentrera fisket kring grynnor och platser där djupet varierar fort mellan grunt och riktigt djupt. Abborren kan stå på olika djup olika dagar. Börja alltid vid botten, händer inget kan du även prova ”mellanskiktet” halvvägs upp mellan botten och ytan. Hittar du snöfläckar på en annars blank is kan det vara värt att fiska precis i kanten. Abborren gillar att gömma sig under ”taket” som bildats. Vassruggar kan också vara bra.

4. Tänk på säkerheten

Fiska alltid minst två ihop och glöm inte ispik och isdubbar. Åker man i en isvak kan det vara omöjligt att ta sig upp utan isdubbar. Var särskilt försiktig på första och sista isen och ha lite extra koll under broar, nära utlopp och inlopp samt om du ser mörka fläckar på en annars vit eller blank is.

5. Ta upp lagom många

Visserligen ett lyxdilemma, men har du hittat stimmet och det nappar riktigt bra så bör du inte ta upp för många. Bara så det räcker till en middag. På så sätt säkrar du återväxten. Om du släpper tillbaka fisk under dagar med minusgrader, kroka av direkt i hålet så inte abborren får frysskador.

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Fiske, Friluftsskolan"