ÄVENTYRET RUNT HÖRNET, BLOGG, FAMILJEÄVENTYR

Ta vara på det lilla äventyret

Det lackar mot jul, men än lyser barmarken grön i stora delar av landet. Några plusgrader och regn skapar ju inte precis någon vidare julstämning, men kanske inte heller längtan ut i skog och mark. Det är lätt att drömma sig iväg till sommarens klara och varma kvällar och nätter under bar himmel i fjäll och skärgård. Eller för den delen den där härliga tältövernattningen i trädgården med småttingarna. Och visst är det så att vår och sommar är högsäsong för friluftslivet, men höst och vinter bjuder på sin charm också. Det är dock lätt att på samma vis som sommaren alltid minns i varma och ljusa känslor så kläs höstminnena i klara färger och en vacker höstskrud. Sanningen är dock sällan så binär, både sommaren och hösten kan bjuda på klarblå himmel eller regntjocka moln.

Den gamla klyshan att det inte finns några dåliga väder, bara dåliga kläder kommer verkligen till sin rätt såhär års. För ska man komma ut och njuta, trots ett lite motigare väder, då gäller det att klä sig därefter. Vilket för oss som familj gäller barnen i kanske ännu större utsträckning än oss själva. Att klä sig lager på lager och att aktivt anpassa klädseln till aktivitet är lättare som vuxen, men att under skaljackan ta av och på dunjackan på en fyraåring beroende på om man sitter still vid eldstaden eller kutar runt i hundraåttio är lätt att glömma bort.
En ännu viktigare faktor att komma ut på äventyr när grådasket och regnet anfaller är inställningen. Det är lätt att hitta på ursäkter varför det inte riktigt passar just idag, vilka lätt upprepas vecka efter vecka och nånstans längs novembers trista och allt mörkare höstdagar så inser man att det var bra länge sen familjen äventyrade. Att då rycka tag i sig själv, packa en matsäck, koka en termos kaffe eller varm choklad och bara bege sig ut, det är tricket. Någonting i själen vaknar till och man inser vad man saknat naturen, trots att regnet strilar ner så skuttar barnen fram från tuva till tuva och när elden tänds så fulländas känslan av att det verkligen var dags att komma ut.

Det behöver inte vara så avancerat, det är viktigare att komma ut på små utflykter än att det verkligen blir äventyr. Klart det är roligt och häftigt att tälta i skogen då mörkret redan sänker sig vid tre på eftermiddagen, men underskatta inte det lilla dagsäventyret. Speciellt det som kanske inte är alldeles runt knuten, utan bara en liten bit längre bort. Äventyrskänslan ökar direkt genom att upptäcka något nytt, men samtidigt med bibehållen enkelhet och bekvämlighet att komma hem och torka upp familjens kläder, äta gott och sova i sin varma sköna säng. Nästa gång kanske du utmanar dig själv och familjen och steker pizza i jägarpannan över elden eller kanske provar att göra varma mackor i skogen?

Ta vara på på alla årstider i naturen, det finns alltid spännande saker att upptäcka. Vår egen erfarenhet är också att det blir roligare och naturligare, just det där med att det inte finns några dåliga väder blir inte bara en klysha. Dessutom bibehålls barnens intresse och vilja att komma ut om inte friluftslivet sätts på paus ett halvår bara för att himlen målas i en annan palett.

Mer inspiration från familjen Reldin hittar du på Reldinadventures.com

KOMMENTARER

LIKNANDE ARTIKLAR


+ 15 artiklar till inom " Äventyret runt hörnet, Blogg, Familjeäventyr"